ANNA MULTASEN RUOKAVALIOSUOSITUS WILMALLE

Nyt aloitetaan allergian takia todella hitaasti ja varovasti. Lasken Wilmalle ruokamäärän 4 prosentin mukaan, eli 19 kilosta se on n. 760 grammaa päivässä.

Nyt aluksi voisi antaa lihaa n. 300 grammaa ja kasvissosetta n. 100 grammaa yhdellä aterialla. Kaksi ateriaa päivässä.

LIHA:

Liha olisi nyt aluksi broilerin lihaa. Lisäksi lihan joukkoon tulisi nyt aluksi sekoittaa jauhettua kananmunankuorta 1 tl per kiloon lihaa, jotta Wilma saa tarpeeksi kalkkia ruoasta. Kun se on pikkuhiljaa siirtynyt syömään luita 60 prosenttia ruokavaliosta, se ei enää tarvitse kananmunankuorta.

KASVIKSET:

Kasviksista olisi nyt aluksi hyvä antaa vain muutamaa laatua. Aloitetaan kurkulla, mustikalla ja puolukalla. Kasvikset soseutetaan sauvasekoittimella.

Viljaa ja riisiä ei anneta lainkaan, ne yleensä aiheuttavat ihottumia, hiivaa jne. Eli Wilma ei niitä tarvitse ollenkaan. Vilja ei muutenkaan ole koiralle välttämätöntä. Persiljaa voi myös sekoittaa kasvissoseeseen parin viikon kuureissa pienen määrän. Se puhdistaa elimistöä. Samoin nokkonen.

SISÄELIMET:

Broilerin maksaa voisitte antaa kerran viikossa, jotta Wilma saa tarpeeksi A-vitamiinia. Se on tärkeää ihosairauksissa ja yleisesti immuunipuolustuksen toiminnalle. Sopiva määrä maksaa olisi n. 300 g viikossa.

LIHAISET LUUT:

Voitte pikkuhiljaa kokeilla myös pieniä määriä broilerin luita, kuten kauloja ja jauhettuja siipiä. Jos nämä sulavat hyvin, määrää voi pikkuhiljaa varovasti lisätä. 50 – 60 prosenttia olisi lopullinen tavoite luita. Treenipalkaksi voitte antaa broilerin kauloja tai keitettyä broilerin sydäntä.

VITAMIINIT YM. LUONTAISTUOTTEET:

Merilevää voi sekoittaa ruokaan 1 tl päivässä parin viikon kuureissa, sitten pidetään tauko, sitä ei kannata jatkuvasti antaa. Merilevässä on kivennäisiä ja rautaa. Se Plaque off on hyvä valmiste. Jos tämä ei tunnu auttavan hammaskiveen, voitte antaa homeopaattista Fragariaa, D12-potenssissa. (Muukin potenssi kyllä käy.) Sitä voi liottaa muutaman rakeen juomaveden joukkoon ja liottaa veteen jota sitten ruiskulla suuhun. Hampaita voi myös harjata tällä liuoksella. Tai pyyhkiä. Tätä myydään joissakin eläinkaupoissa sekä luontaistuotekaupoissa.

Kylmäpuristettua kookosöljyä voi sekoittaa 1 rkl ruoan joukkoon päivässä. Kookosöljy tappaa hiivaa ja bakteereja suolistossa ja siinä on iholle tärkeitä rasvahappoja.

Ruoan joukkoon voi myös laittaa 1 tl Molkosania päivässä. Tämä tasapainottaa elimistön happo-emästasapainoa.

Vitamiineista Piipet on ehdottoman tärkeä iholle. 2 kpl päivässä, voi sekoittaa ruokaan. Tätä tulisi antaa jatkuvasti säännöllisesti. Kuivattua marjajauhetta voidaan sekoittaa ruokaan 1 tl päivässä, siinä on paljon C-vitamiinia.

Korvat voi putsata Echinaforcella eli auringonhattu-uutteella. Sitä muutama tippa raakana korviin ja hierotaan korvan juuresta ja sitten putsataan sideharsolla. (pumpulia ei kannata käyttää ettei siitä irtoa vanua korviin.) Echinaforcen voi myös laimentaa kookosöljyyn. Myös kookosöljyä voi sivellä korvien sisäpinnoille.

Hig-Epa-kalaöljykapseli
sisältää luonnollista A-vitamiinia ja D-vitamiinia. Tätä voisi antaa 1 kapselia päivässä. Rasvahapot tekevät iholle hyvää.

Biolatte Hiivax-kapseleita  1 kpl 2 kertaa päivässä. Voi sekoittaa sisällön ruoan joukkoon. Tämä entsyymivalmiste tappaa hiivaa ja bakteereita suolistosta. Lisäksi annetaan Biolatte Havitall-jauhetta 1 rkl veteen turvotettuna päivässä, eri aikaan kuin ruoka. Tämä sisältää maitohappobakteereja jotka luovat suolistoon uuden hyvän bakteerikannan. Muutkin ihmisten maitohappobakteerit käyvät hyvin.

Multimix-vitamiinivalmistetta voidaan lisäksi antaa korjaamaan ravintoainepuutoksia. Tässä valmisteessa on luonnollisia vitamiineja. Jos tätä ei löydy, voitte antaa Solgar B-vitamiinia. Bio-sinkki olisi myös hyvä valmiste iholle. Sinkki hoitaa ihoa ja vaikuttaa immuunipuolustukseen. Multimix sisältää B-, C-, E-vitamiineja, magnesiumia, kalkkia, piitä ja sinkkiä, jne. eli jos annatte tätä, ei tarvitse Piipettiä eikä B-vitamiinia eikä sinkkiä erikseen. Propolistipat ovat luonnon oma antibiootti, jota voidaan käyttää allergikoille ja korvatulehduksista kärsiville sekä sisäisesti että ulkoisesti kutisevien kohtien pyyhkimiseen. Propolista ei saa laittaa korvien sisälle. Silmätulehduksiin ja rähmäisiin silmiin auttaa, kun silmät pyykitään (keitettyyn) veteen laimennetulla Echinaforcella. Echinaforcea voidaan antaa myös sisäisesti parantamaan immuunipuolustusta.

Allergiselle iholle voi sivellä Kehäkukkavoidetta eli calendulavoidetta. Se hillitsee kutinaa ja auttaa ihon uusiutumisessa. Mikäli virtsanpidätyskyvyttömyysongelma uusiutuu, siihenkin löytyy kyllä homeopaattinen apu, eli katsotaan sitten sopivaa ainetta.

HUOM!

On tärkeää vahtia ettei Wilma saa syötyä mitään muita ruokia kuten leipää, kissojen ruokaa tms. Hevosen lanta ei ole vaarallista, siinä on ruoansulatukselle tärkeitä entsyymejä. (Kunhan hevosta ei ole madotettu Ivomecillä tai muilla myrkyillä.) Jäniksenpapanat eivät myöskään ole vaarallisia.

Kertokaa minulle heti jos Wilman vointiin tulee jotain muutoksia. Aluksi ruokavaliomuutos voi aiheuttaa ns. toksisia reaktioita. Ne tarkoittavat sitä, että koiran elimistö alkaa puhdistaa itseään sinne kertyneistä myrkyistä. Ne eivät siis tarkoita, ettei ruokavalio sopisi koiralle. Oireita voivat olla: kutina, karvanlähtö, näppylät iholla, korvien ja silmien töhniminen, paha haju hengityksessä, ripuli, oksentaminen, limainen uloste. Nämä oireet menevät yleensä kahdessa viikossa ohi. Oireita helpottaa homeopaattiset lääkkeet.

RUOKAVALION MONIPUOLISTAMINEN:

Kun Wilma on syönyt kuukauden ajan tällä ohjeella, katsotaan, mikä on tilanne, ja kun oireet ovat olleet kurissa ainakin muutaman viikon ajan, voidaan alkaa varovasti kokeilemaan muitakin ruoka-aineita:

Seuraava ruoka-aine olisi kala, eli parasta kalaa Wilmalle olisi silakka ja muikku. Kasvatettua lohta tai siikaa ei kannata antaa. Sei ja itse pyydetyt kalat ovat hyviä, mutta järvikalat pitää pakastaa tai keittää loisvaaran takia.

Sitten seurravaksi voidaan kokeilla possun lihaa. Siitä sitten aina yksi lihalaatu kerrallaan eteenpäin. Kananmuna voisi sitten olla seuraava, sitten lammas. Lampaan mahaa olisi hyvä saada ruoansulatusentsyymien takia, mutta ei uskalla vielä kokeilla jos onkin lampaalle allerginen. Luomuliha on varmasti aivan eri asia kuin tavallinen, eli uskon että Wilma saattaa kestää luomuna sellaisia lihoja joita muuten ei kestä. Allergiaan vaikuttaa eniten se mitä teurastettu eläin on syönyt rehunaan. Ei niinkään lihalaatu. Nautaa en suosittele antamaan ollenkaan, se kun yleensä on lihoista pahin allergioiden aiheuttaja. Luomunautaa voidaan joskus myöhemmin kokeilla. Riistanliha ja poronliha on varmasti hyvää.

Kasviksia voitte myös alkaa monipuolistamaan sitten vähitellen. Aluksi kannattaa antaa neutraaleja kasviksia, kuten luomusalaattia, erilaisia marjoja jne. Makeat hedelmät, juurekset ja kesäkurpitsa voivat aiheuttaa hiivaa, joten niitä ei vielä kannata antaa. Myöhemmin voidaan niitäkin kokeilla. Esim. porkkana on usein hyvinkin siedettyä keitettynä. Tavoitteena on päästä lopulta pikkuhiljaa siihen, että Wilmakin voisi syödä mahdollisimman monipuolisesti kaikkia eri kasvis- ja lihalaatuja, samoin kuin Dilbert.

Öljyistä
voitte seuraavaksi kokeilla kylmäpuristettua oliiviöljyä. Muita öljyjä ei vielä kannata antaa, koska hapettuvat öljyt voivat pahentaa tulehduksia. Wilma on niin herkkä, että tämäkin seikka pitää ottaa huomioon. Oliiviöljy ja kookosöljy ovat tosi hyviä sille.

Lopulliset ruokamäärät:

  • luita 60 % eli 460 g eli siipiä n. 4 kpl.
  • lihaa n. 150 g
  • kasvissosetta n. 150 g

Lopullinen määrä riippuu kulutuksesta sekä siitä, miten hyvin Wilma alkaa sulattaa luita.