Yrjölänpuuro 1

1 dl luonnonriisiä
1 dl ohrasuurimoita
1 dl tattarisuurimoita
1 dl hirssisuurimoita
2 tl merisuolaa
2 l vettä
175-200 ast. n. 2-3tuntia
Kaikki suurimot liotetaan 4-8 tuntia ennen kypsennystä. Se vähentää viljan fytiinihapon kivennäisiä sitovia vaikutuksia. Puuron voi toki keittää kattilassakin ja siihen
voi sekoittaa valmistuksen jälkeen raakaa lihaa/kalaa/kanaa/sisäelimiä sekä vihannesraasteita, esim. porkkanaraastetta, 1 tl hienonnettuja munankuoria,1 rkl kuivattua nokkosta  ja 1 valkosipulin kynsi, kylmäpuristettua rypsiöljyä.

Yrjölänpuuro 2

1 l vettä
1/2 dl ohrasuurimoita
1/2 dl tummaa riisiä
1/2 dl tattaria
1/2 dl hirssiä
1 porkkana raastettuna
1 paprika pilkottuna
1 peruna (raaka) raastettuna
500 g jauhelihaa
1 tl suolaa

Ohra, riisi, tattari ja hirssi liuotetaan 1l vedessä yli 2 h. 2h päästä laitetaan jauheliha, suola, porkkana, paprika ja peruna joukkoon. Paistetaan 200 asteessa uunin keskiosassa yli 1 h.

Yrjölän puuro 3

1 dl kokonaisia tattarisuurimoita
1 dl hirssisuurimoita
1 dl tummaa riisiä
1 dl ohrasuurimoita
noin 2 litraa vettä

Suurimoita liotetaan 6-10 tuntia, jonka jälkeen ne paistetaan 180 asteisessa uunissa (liotusvettä ei kaadeta pois!) vähintään 2 tuntia. Valmiiseen puuroon voi lisätä lihaa ja sisäelimiä esim. raakaa jauhelihaa (sika, nauta, lammas, broileri, kalkkuna), vähän maksaa, kalaa jne.. ja raakoja soseutettuja kasviksia.

Peruspuuro 1

500 g riisiä
1 kg lihaa/kalaa/sisäelimiä/
4 isohkoa porkkanaa raasteena
2 - 3 l vettä

Hauduta riisi puolikypsäksi hellalla. Lisää liha. Anna kypsyä sen aikaa kun riisit on kypsää. (riisin pitää olla todella pehmeää). Nosta puuro jäähtymään. Kun puuro on jäätynyt sekoita joukkoon porkkanaraaste. Puuron voi myös pakastaa.

Peruspuuro  2

Vaihtelua puuro ateriaan saa tarjoilemalla lisukkeeksi vaihdellen koirannappuloita, purkkiruokaa, jauhelihaa, kananmunaa, keitettyä kalaa tai vaikka kasviksia ja sisäelimiä.

1,5dl tummaa riisiä
1dl ohrasuurimoit
1dl tattarisuurimoita
1,5 litraa vettä
loraus öljyä
ripaus suolaa

Ohje
Huuhtele suurimot ja riisinjyvät siivilässä. Laita uunivuokaan vettä ja anna suurimoiden ja riisin liota siinä yön yli. Seuraavana aamuna lisää vuokaan öljy ja suola. Laita koko komeus uuniin 175 asteeseen noin 2-3 tunniksi. Lisää vettä tarvittaessa, ettei puuro pääse kuivahtamaan. Anna jäähtyä ja pistä jääkaappiintulevia herkkuhetkia varten. Lisäät puuroon säilyvyyttä, kun lisäät lisukkeet vasta juuri ennen tarjoilua.

Herkkupuuro
200ºC 2 h

1 kg jauhettua kalkkunaa
2 dl riisiä
2 dl ohrasuurimoita
4 keskikokoista perunaa kuorineen
250 g sekavihanneksia
2 kananmunaa kuorineen
1 valkosipulin kynsi
n. 2 l vettä

Keitä perunat kypsiksi, muussaa kuorineen ja laita kattilaan.
Riko kanamunat perunoiden joukkoon ja hienonna kuoret huolellisesti.
Lisää kattilaan jauhettu kalkkuna, riisi, ohra, sekavihannekset,
murskattu valkosipuli ja hienonnetut munankuoret. Lisää vesi ja hauduta uunissa kypsäksi.

Maissi-porkkanapuuro

1 l vettä
2 dl täysjyvämaissijauhoja
2 isoa porkkanaa
500 g jauhelihaa

Keitä vesi kiehuvaksi. Lisää maissijauhot koko ajan vatkaten.
Keitä 5 minuuttia ja hauduta 30 minuuttia.
Lisää valmiiseen puuroon raastetut porkkanat ja jauheliha. 

Peruspuuro

500 g riisiä
1 kg lihaa
2 - 3 l vettä

Sekoita kaikki aineet kattilaan.
Hauduta hellalla kypsäksi.

Riisi-ruispuuro
200ºC n. 2 tuntia

8 dl riisiä
8 dl ruisrouhetta
6 l vettä

3 porkkanaa raasteena

Hauduta riisit ja ruisrouhe uunissa
Lisää valmiiseen puuroon porkkanaraaste ja jätä kannen alle hautumaan.

Riisiuunipuuro
200ºC

20 dl riisiä
2 porkkanaa
1 pieni punajuuri
1 rkl valkosipulirouhetta
2 kananmunaa
vettä

Laita ainekset isoon kattilaan ja kypsytä uunissa.

Kanapuuro

Aineet:
- 200 g maustamatonta kananlihaa
- 2 dl riisiä
- 2 porkkanaa tai sekavihanneksia
- 1/2 prk raejuustoa

Ohje:
Keitä kana ja riisi kypsäksi samassa kattilassa, jolloin riisi saa makua kanasta irtoavasta nesteestä. Leikkaa kypsä kana pieniksi palasiksi (jos kanassa on luita, muista poistaa kaikki!). Lisää riisin joukkoon porkkanaraaste, raejuusto ja pilkottu kananliha. Voit valmistaa puuron myös uunissa. Laita vuokaan vettä, riisiä ja kanaliha. Kypsennä uunissa 175-200 asteessa n. tunti. Lisää kypsennyksen loppupuolella kasvikset ja raejuusto.

VINKKI! Jos saatavilla ei ole maustamatonta kananlihaa, myös valmiiksi maustettu käy..huuhtele tällöin "ylimääräiset" mausteet pois lihan pinnalta juoksevan veden alla.


Ohra-kaurapuuro
200ºC n. 2 tuntia

8 dl kokonaisia ohrasuurimoita
8 dl kaurahiutaleita
6 l vettä

3 porkkanaa raasteena

Liota ohraa yön yli.
Laita suurimot, hiutaleet ja vesi kattilaan ja kypsennä uunissa.
Lisää valmiiseen puuroon porkkanaraaste ja jätä kannen alle hautumaan

Vielä yksi puuro

4dl puuroriisiä
reilu litra vettä
1pussi pakastevihanneksia
pari kolme valkosipulin kynttä
2 kananmunaa kuorineen
1kg jauhelihaa

Soseuta pakastevihannekset vedessä, jossa riisit keitetään. Keitäriisiä kunnes se on pehmeää ja lisää loppuvaiheessa valkosipuli, jauheliha, kananmunat ja vähän ruokaöljyän. Anna puuron hautua jonkin aikaa hellalla ja laitan koko satsin vähäksi ajaksi uuniin hautumaan.